31 Mart 2013 Pazar

Böbrek Taşını Düşüren Minekop Balığı

MİNEKOP=Karadeniz’de kötek olarak ta bilinen minekop bu familyanın diğer bir türüdür. Eşkinaya çok benzeyen minekop 30 ila 80 cm arasında olur. 1 metreden büyük ve 20-25 kg olanlarına da rastlanmıştır. Erişkinler kıyıya yakın kayalık dipleri veya kumsal kıyılardada bulunur vücudu sırttan karına doğru inen sarı menevişli çizgilerle bezenmiştir. Karnı gümüşi beyazdır.
30 yıldır balıkçılık yapan 54 Yaşındaki Ekonomik Balıkçılık İşletme Sahibi Uğur ÇEVİKLER, böbrek taşını düşürdüğü ileri sürülen 'Minekop balığını satışa çıkardı.
Nevşehir 350 Evler Mah.Hasan Dede Türbesi yanı Yeni Kayseri Cad. üzerinde balıkçılık yapan Uğur ÇEVİKLER, kış mevsiminde Farklı Deniz kıyısı bölgelerimizden gelen Minekop balığının kafasından çıkartılan ve böbrek taşını düşürdüğü belirtilen taşlar için bu değerli Minekop Balığını yok satıyoruz. Nevşehirde de vatandaşlarımızdan Bu balığa Büyük talep olduğunu söyleyen Çevikler, Eti oldukça lezzetli olan ve Böbrek taşı olanlar içinde Taşları büyük talep gören Minekop eşkina Taşı için sipariş aldıklarını ifade etti.

Ekonomik Balıkçılık İşletme Sahibi Uğur ÇEVİKLER,FİB Haber Merkezine yaptığı açıklamasında Bu Taşın sadece Minekop balığından çıktığını ve başka balıkta bulunmadığını söyledi.
 "Taş, balığın kafasının sağ ve sol bölümünden çıkıyor. Önceleri biz de bilmiyorduk bu taşların böbrek rahatsızlığına iyi geldiğini. Doktorlarında tavsiye edince biz de çıkarmaya başladık. Çevre illerden gelenlerle gurbetçi vatandaşlarımız çok alıyor. Bu taş limonlu sodanın içine atılarak bir hafta bekletiliyor. Daha sonra aç karınla bir bardak içiliyor" dedi.
Nevşehir'de şu an böbrek taşı düşüren balık taşının sadece kendilerinde bulunduğunu belirten Çevikler, Çevremde bu taştan kullananlar, böbrek taşı rahatsızlığından kurtulduklarını söylüyor" şeklinde konuştu.
Böbrek taşını düşürdüğü öne sürülen balık taşını arkadaşlarının tavsiyesi üzerine kullanan Melih Tekir ise 2 yıldır rahatsız olduğunu söyledi. Balık taşını kullandıktan sonra herhangi bir şikayetinin kalmadığını iddia eden Melih Tekir, böbrek taşı rahatsızlığı olan herkesin bu taşlardan kullanmasını önerdiğini söyledi.
"Böbrek taşını düşüren balık" söylemleri karşısında bazı vatandaşlarda şaşkınlıklarını gizleyemeyerek ilk defa böyle bir şey duyduklarını söyledi.FİB Haber Merkezi Genel koordinatörü Fikret Çapacı da Minekop balığı taşından kullandığını ve kendisinede çok iyi geldiğini belirtti.
Böbrek taşı olanlar için Doktor kontrolleri sonrasında mutlaka Minekop balığından denemesini tavsiye ediyoruz.
Ekonomik Balıkçılık:

Minakop Balının kafası Açılır

Minakop Balının İçerisindeki taşlar çıkarılır.
Minakop Taşları

1 yorum: