1 Nisan 2013 Pazartesi

Kofana Balığı Hakkında

Beyaz ete sahip olan çok lezzetli, dişleri jilet gibi keskin olan, oltayla, zıpkınla vede gırgır ağları ile avlanan canavar cinsli, çok kuvvetli bir çeneye ve dişlere sahip bir balık olup, Lüfer'in büyüğüne verilen addır..Kofananın büyüğüne de Sırtıkara denilmektedir.... Zoka, kaşık ve olta ile yakalanması durumunda ağzından iğneyi çıkarırken çok dikkatli olmalıdır. Çünkü bu balık parmakları kapması ile de meşhurdur.Parmağınızı ısırdığından haberiniz olmaz sadece kanı görebilirsiniz..Rahmetli babamın sol küçük parmağının yarısını koparmıştır.. Marmarada, Boğazlarda, Karadenizde avlanan bir göç balığıdır... Alt çenesi üst çenesine göre biraz daha öne uzamış bir şekildedir. Önüne gelen her türlü balığı zevkle parçalayarak yer...üstü yeşil renkt karın ısmı beyaz renktedir. 21 no kalılığındaki polipropilen naylon ağları bir kafa silkmesi ile kopardığı tesbit edilmiştir.... Zamanımızda Kofana olarak nesli tükenmiş olup...sadece Lüfer ve Çinekop olarak avlanmakta ve satışı yapılmaktadır.Zaten çinekop büyügü sarıkanat ınki lüfer in büyügüne de kofana denir.Nasıl pişirilir derseniz. Bu balığın bilhassa Kömür ızğarası harikadır... tuzlaması yada fileto çıkarılıp kücük parçalar halinde kızartmasıda güzel olur.  İnşallah Lüfer balığı için çıkartılan yasak sayesinde önümüzdeki yıllarda belki Kofanaları görme şansına sahip olabiliriz...

0 yorum:

Yorum Gönderme