26 Mayıs 2014 Pazartesi

Deniz Börülcesi Nedir?


Deniz börülcesi (Salicornia europaea), ıspanakgiller (Amaranthaceae) familyasından bir bitki türü. Bu isim altında birbirine çok benzer ve zor ayırt edilir alt türler bulunur. Deniz börülcesi, deniz kıyısına yakın yerlerde yetişen bir bitkidir. Türkiye'de en çok Gökova'da yetişir, Tuz Gölü ve çevresi, Aksaray, Ereğli, Burdur ile Tarsus kıyılarında da rastlanır. Deniz kıyılarında suyun gel-git yaptığı yerlerde sular çekildikten sonra yetişen bu bitki, tuzlu, ekşi ama lezzetlidir. Daha çok ilkbaharda tüketilir; çünkü sonbahara doğru deniz tuzunu iyice içine çeker. Haşlanarak salatası yapılır. İyotlu topraklarda yetiştiğinden iyot eksikliğine bağlı guatr hastalığına iyi gelir. İdrar artırıcı ve kuvvet vericidir. Çiğ tüketildiğinde mutlaka sirke kullanmak gerekir. Sarımsak, limon ve zeytinyağı karıştırılarak yapılan sos ile de tüketilir.
  • Deniz börülcesi, ıspanakgiller familyasından bir bitki türüymüş.
  • Zannedildiğinin aksine denizde yetişmiyor, aksine karada ama deniz kıyısına yakın yerlerde, biraz çorak arazide büyüyormuş. 
  • Tuzlu, ekşi ama lezzetli bir bitki çeşidiymiş. İyotlu topraklarda yetiştiği için de özellikle guatr hastalığına iyi geldiği söyleniyormuş.
  • En uygun hasat zamanı ilkbaharmış, diğer zamanlarda aşırı tuz depoluyormuş. Bu zamanda toplananları 24 saat suda bekletmek gerekirmiş
  • Deniz Börülcesi iyi bir idrar sökücü ve ödem atıcı olduğu için zayıflamak için de kullanılıyormuş
  • içerdiği yüksek oranda C vitamini nedeniyle bağışıklığı güçlendirmek için de tüketiliyormuş ayrıca
  • Antioksidanlar açısından zengin, lifli yapısı nedeniyle mide, bağırsak hastalıkları için de birebirmiş.
  • Vee böbrek rahatsızlıklarına da faydalıymış
Deniz Börülcesi Salatası Tarifi

0 yorum:

Yorum Gönder